Vízkereszt

Vége az idei karácsonynak is, elindult az újév, január 6-án pedig vízkereszt, amikortól a farsang és a báli szezon kezdetét számítják. Manapság már mindenki a karácsonyfa leszedését köti ehhez a naphoz, de általában az ember akkor szedi le, amikor elkezdi hullatni tűleveit. A székelyek a vízkereszt előtti karácsonyfa megszabadulást tartják balszerencsésnek, míg a január 6. utánit az angolok.

Ha a fát megfelelően tárolták vásárlás előtt és nem vágták ki túl hamar, a január 6-át még ki kell bírnia, de természetesen ez a fajtán is múlik.  A karácsonyfa leszedése azért ehhez a naphoz kapcsolódik, mert néphagyomány szerint ilyenkor el kell engedni a meghittséget, hogy a vidámság vegye át a szerepet.
A cserepes fákat, semmiképp nem szabad ennél tovább a szobában tartani, meg kell kezdeni az átszoktatását a kinti időjáráshoz.
A karácsonyfát az önkormányzatok által kijelölt gyűjtési pontokra célszerű vinni, ahonnan feldolgozás után, rászoruló családoknak adományozzák tűzifaként.

Bár a fa kikerül otthonunkból, ezután se kell nélkülöznünk a növényeket, a Minigarden termékeivel a karácsonyfa helyére, bőséges kis kertet varázsolhatunk magunknak.