A vertikális kertészeté a jövő

A Minigarden a vertikális kertészet elvén alapul, amelynek köszönhetően kis helyen is ültethetünk virágot. Nagyobb méretben a világ számos pontján alkalmazzák a függőleges kertészet technikáját, ahol a korlátozott számú mezőgazdaságra alkalmas terület okából fakad, szükségből alakult ki. Számos országban korlátozott számban áll rendelkezésre mezőgazdaságra alkalmas terület, így vízszintes terjeszkedés helyett inkább az ég felé terebélyesednek a termények.

Milánóban már két toronyház is épült, amelyet csak függőleges erdőnek neveznek, a mérvadó Financial Times pedig a világ legérdekesebb épületnek tartotta. A tervek szerint hamarosan Magyarországon is épülhet hasonló ingatlan, az újpesti bőrgyár helyére tervezett Metrodom Panorama lakópark keretein belül. A kivitelezők minden szintre 3-6 méteres fákat ültetnek, amelyek öntözése automatikus öntőző rendszerrel fog történni, a lakóktól függetlenül.

Jól láthatjuk, hogy a fenti ötletek nem állnak messze a Minigarden hitvallásától, miszerint zöldítsük be a túlzsúfolt városokat, csupán méretben található különbség. Viszont a jó hír, hogy saját otthonodba is bármikor beviheted a természetet, hogy minden reggel csodálatos környezetben idd a reggeli kávédat az erkélyeden.